Добро утро на всички,
Приемам написаното от Румен и двамата Бояновци. Бързам да кажа, че не го споделям, нито подкрепям на 100%, а да речем от толерантност към иначе мислещите .... нищо повече !
QRP-контакти за удоволствие при добро прохождение – бива, QRP-контести – донякъде (особено присъствените) ... ноооо QRP-категории в контести, в които има 1500-2000 участника от LP и HP категории – за мен си е живо разхищение на време в чакане, недотам чесане на краста, а повече лекуване на нещо друго

Особено пък ако контестите са SSB !
... рекорди ... ???
Звучи ми като виц, започващ така : “Един рибар се похвалил на свой колега ... “
ха ха ха
“Виках, виках ... ама не би ... пайлапът изглеждаше безкраен ! ... без да искам хвърлих поглед на ватмера и що да видя – 4 W ... ужас ... къде съм спал ? ... я, като набузих пълните 5 W как бързо бързо нещата си дойдоха на мястото ... “
От определено време насам обстоятелствата са тези, които ме принуждават да работя с максимална мощност 100 W, надявам се че няма да е за дълго ... прав е Боби балчишки, че това също води до познание, или поне би следвало всяка несгода да претопяваме в предимство – та така и аз, изнесен малко настрани (като QTH), стигнах до добри резултати за себе си на база сравнение на QSB ... и хич не е зле, поне груби грешки липсват ...
(става дума само за 14 МHz/CW, там имам наблюдения)
Няма да говоря за онази съвкупност => апаратура+антени+QTH+прохождение+това, дето е между слушалките ... всички сме го чели ...
ама да видиш ти, Румене, какво значи QRP (10 W за WPX контест) ... TM77M или пък DR2Q ... “страшни антени имат хората“ ...
Tук в тази част на Белгия, по време на контести редовно правя само F5IN и DR1A и то ги дебна, кога ще съм на пътя на антените им ... а тия двамцата QRP-сти ... – не зная колко здрави са казанлъшките керемиди (от разказа на Владо), но ми се струва че от твоите 5 до техните 10 W разликата може и да е 3, но не dB, а може би цели Бели
Онзи ден 4L8A имаше по-забележимо QSB от RG9A ... по едно и също време, в една и съща посока ... зная, че има значение кой е с квадрати и кой с яги ... но не чак толкоз ... едва ли разликата в усилването на антените им е цял порядък .... чувам какво и накъде работят, усещам кога антените им са с лице или гръб
Или както се казва :
“... ах, тези антени ... изядоха хляба на енергоразпределителните дружества !”
Колкото и да си рядък, колкото и да си префикс – 1500-2000 контакта LP за 24 часа – чак ми се насълзяват очите от умиление, докато чувах RG9A и PS2T ...

тяхното обяснение може и да си е тяхна правда – “щом съм само на драйвер, значи съм LP ... даже и кореспондентите ми ще усетят разликата, като помнят как са ме чували преди” ...
да, но в условията не е записано, че LP = HP/10 ... нито пък, че QRP = LP/10, а точно и безусловно LP = 100 W, така както QRP = 5 или 10 W
При UA9SP нещата са къде къде по-прилични, или поне по-“ушиприятни” .... чувал съм го и така, и иначе ...
Cлед всичките ми философстваници мога само да кажа “БРАВО !” на японците, организирали AA-DX контеста – “щом си SO, значи си HP” – просто брилянтно ... убеден съм, че и други федерации ще ги последват
73
Любо